Италианците отхвърлиха на референдум атомната енергетика 13.06 | 21:04

И по другите три въпроса на референдума италианците казаха "не" на правителството

От Андриян Георгиев

С ясно мнозинство италианците казаха "не" на плановете за възраждане на ядрената енергетика, съобщава БиБиСи. 

Италианците масово излязоха да гласуват на референдум, който изглежда решително отхвърли атомната енергетика, е признал министър-председателят на Италия Силвио Берлускони.

Гласувалите граждани са повече от 50% от имащите право на глас, което е необходимата бариера, за да бъде признат референдумът за валиден.

"Ние трябва вероятно да кажем "довиждане" на атомната енергия и да се ангажираме с енергия от ВЕИ", каза още Берлускони.

БиБиСи напомня, че Берлускони желаеше да рестартира работата на атомните централи, затворени в Италия през 1980-те.

Интересното е, че Берлускони призова за бойкот на вота, но изглежда, че ще претърпи поражение по всичките четири въпроса, поставени на референдум.

Според данни от вътрешното министерство, хората, излезли да гласуват, са 57% от имащите право на глас, което е твърдо отхвърляне на призива на Берлускони за бойкот.

По-ранни резултати внушаваха, че италианският електорат е гласувал с огромно мнозинство за отмяната на законите, чието приемане или отхвърляне Берлускони подложи на референдум. 

Пиерлуиджи Берсани, лидер на ляво-центристката Демократическа партия, го нерече "необикновен ден", който затвърждавал слабото представяне на кандидатите на Берлускони на местните избори миналия месец.

Противниците на ядрената енергетика коментират, че бедствието с японската ядрена централа "Фукушима-1" е помогнало в повлияването на общественото мнение срещу атомната енергия, която италианците отхвърлиха в референдум скоро след ядрения апокалипсис в Чернобил през 1986 г.

Италия, както и Япония, е предразположена към земетресения, но правителството твърдеше, че имало нужда ядрената енергия да доставя 20% от електричеството на страната до 2020 г.

БиБиСи припомня, че Германия и Швейцария наскоро обявиха, че ще закрият ядрената си енергия през следващото десетилетие, докато в страни като Великобритания и Франция подкрепата за ядрената енергия остава силна.   

Италианците също гласуваха с "не" по два въпроса, свързани с приватизацията на водните ресурси, както и по въпроса, дали министрите от правителството могат да имат имунитет срещу съдебно преследване. 

Последният въпрос особено засяга Берлускони, който в момента е подсъдим по четири отделни съдебни процеса.

 

 

Водещи

Най-четени