Италия не спира да се тресе цял ден 18.01 | 16:19

Над 60 земетресения бяха регистрирани от сутринта

От iNews.bg

Централна Италия не спира да се тресе от сутринта. Вече са регистрирани повече от 60 размествания на земните пластове като последното е от 15:33 българско време. Трусът бил с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер. Огнището било на10 км дълбочина, заради което било усетено доста силно. Епицентърът е на 28 километра западно от Терамо, на 30 километра северно от Акуила и на 108 километра североизточно от Рим.

Най-силният трус, засечен в днешния ден, е с магнитуд 5.7 по Рихтер от 12:14 часа българско време. Следващите по мощност са три от 5.3. Най-слабото пък е от втора степен – 2.5 по Рихтер.

Властите съобщават за срутвания в района на град Акуила до Монтереале и Аматриче. Те били предизвикани от големия сняг в комбинация с множеството трусове. Има изолирани животновъди в някои махали, а жителите на Монтереале ползват специална палаткова структура, подготвена за извънредни случаи.

Област Абруцо пък поискала обявяване на извънредно положение. В Рим, където трусовете също се усещат, са евакуирани метрото и училищата.

Според специалистите причината за серията земетресения е това, че се получава ефект на сеизмичен контакт между отделни пластове. Положението обаче е критично заради обилния снеговалеж от часове насам и затрупаните пътища.

Водещи

Най-четени