Италия одобри законно асистирано самоубийство 23.11 | 17:29

43-годишен напълно парализиран мъж получи разрешение на регионалните здравни власти да сложи край на живота си

От iNews

43-годишен напълно парализиран мъж в Италия получи одобрението на регионалните здравни власти за намерението да сложи край на живота си. 

Така страната се придвижва до първия в историята си случай на законно асистирано самоубийство, съобщи неправителствената организация Luca Coscioni, цитирана от Politico.

Мъжът, идентифициран само като Марио, е парализиран при пътнотранспортно произшествие преди 10 години. Първоначално той мислел да отиде в Швейцария, където има закони за правото на смърт, но след това решил да продължи делото си в Италия. Настоящият резултат е постигнат след първоначален отказ от страна на съответните органи и две съдебни дела.

Оценка на здравните власти в страната сочи, че пациентът е психически здрав, но изпитва непреодолима физическа и психологическа болка. Методът, по който асистираното самоубийство може да бъде извършено, все още не е уточнен.

Законосъобразността на асистираното самоубийство продължава да бъде сложен въпрос в Италия, където срещу него се обявяват влиятелната Римокатолическа църква и някои политици. През 2019 г. Конституционният съд на страната взе решение по дело, в което напълно парализиран мъж беше откаран в Швейцария, за да умре по собствена воля.

Тогава съдът прие, че асистираното самоубийство е допустимо, когато пациентите са в състояние да вземат решения и изпитват силни болки.

На практика обаче в здравната система на страната липсва какъвто и да е установен път за искане на асистирано самоубийство. Случаят на Марио е първият по рода си след решението на Конституционния съд и по този начин може да създаде важен прецедент.

 

Водещи

Най-четени