Италия одобри законопроект за забрана за носене на бурка 03.08 | 09:32

Италия последва забраната на бурките във Франция, Белгия и част от Испания

От Андриян Георгиев

Италианска парламентарна комисия одобри вчера проект за закон, забраняващ носенето на бурка на обществени места, пише в. Guardian.

Одобреният от комисията по конституционните въпроси законопроект забранява на жените да носят бурка, никаб или каквото и да било друго покривало, скриващо лицето им на публични места.

Съгласно проекта онези, които принуждават жени да покриват лицето си на обществени места, подлежат на глоба от 30 000 евро и може да бъдат осъдени на до 12 месеца затвор.

Вносител на законопроекта е Суад Сбаи - роден в Мароко член на консервативната партия "Народ на свободата" на премиера Силвио Берлускони.

Опозицията е гласувала против законопроекта.

След лятната ваканция проектът ще бъде изпратен в парламента.

Предварителното му одобрение бе приветствано от законодателката Барбара Салтамартини -  заместник-председател на групата на "Народ на свободата" в долната камара на парламента.

"Окончателното приемане на закона ще сложи край на страданието на много жени, които често носят по принуда бурка или никаб, отнемащи достойнството и възпрепятстващи интегрирането им", отбеляза Салтамартини.

Италия е поредната страна от Европейския съюз, предприела правни действия срещу бурките. Франция и Белгия, а също един град в Испания, вече забраниха за носенето на ислямски покривала на обществени места.

Водещи

Най-четени