Италия ще съкрати провинциите си, за да спести пари 01.11 | 16:31

Промените предвиждат провинциите да станат 51, вместо 86

От Владислав Рашков

Италианското правителство одобри законопроект, по силата на който провинциите в страната ще се съкратят почти наполовина.

Целта на мярката е да намали разходите за регионални администрации, като се има предвид тежкото финансово положение в страната, уточнява Reuters, цитиране от Econ.bg.

Промените предвиждат административните единици да бъдат съкратени на 51, вместо 86 както е в момента.

Премиерът на Италия Марио Монти отдавна преосмисля разпределението на публичните фондове, за да овладее поне малко големия външен дълг на страната.

При ниво на показателя, достигащо 126% от БВП, италианската икономическа обстановка със сигурност има нужда от освежаване и елиминиране на някои икономически пречки.

Все още обаче не е ясно какви точно ще са извлечените дивиденти от реформата.

По думите на политическия елит е нужно процесът по реорганизация на местните и регионални структури да се завърши и тогава картинката ще е по-ясна.

Законът включва например "поглъщането" на провинция Монца от Милано, но не побира в себе си полуавтономни региони като Сицилия.

Важна заложена мярка в него е и ликвидацията на провинциалните правителства от 2013 г. Допълнителен ход за борба с кризата е и отделен пакет мерки, които ще спестят 40 милиона евро на година при бюджетите на регионалните управи.

Водещи

Най-четени