Йотингер: Турция без шанс да влезе в ЕС, докато Ердоган е президент 30.08 | 14:37

Евросъюзът няма да бъде в позиция да приеме Турция, дори и още утре да изпълни всички изисквания за прием,заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел

От iNews.bg

Турция вероятно няма да се присъедини към Европейския съюз, докато Реджеп Тайип Ердоган е президент на страната. Това заявява германският еврокомисар Гюнтер Йотингер в интервю за вестник "Билд". Имайки предвид настоящите условия, присъединяването не е реалистично преди следващото десетилетие, допълва комисарят по цифрова икономика и общество.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но постигна само слаб напредък. Перспективата предимно мюсюлманска Турция да стане член на ЕС тревожи много страни, а отношенията станаха по-обтегнати след провалилия се преврат през юли. Този въпрос вероятно ще изчака периода след Ердоган, заявява в интервюто Йотингер.

В неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че не вижда Турция като член на ЕС по време на неговата собствена политическа кариера. Той е категоричен, че евросъюзът няма да бъде в позиция да приеме Турция, дори и Анкара още утре да изпълни всички изисквания за прием.

През юни германските депутати приеха резолюция, с която окачествиха масовите убийства през 1915 г. на арменци в Османската империя като геноцид. Това вбеси Турция, която отхвърля твърденията, че убийството на християните арменци от османските сили по време на Първата световна война е равносилно на геноцид.Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха допълнително, след като наскоро турското правителство отказа да допусне германски депутати във военновъздушната база "Инджирлик" и постави ултиматум на Германия да се откаже от решението на парламента за арменския геноцид..

Водещи

Най-четени