Йотова изпрати 250 аудио урока по български на наши общности в Латинска Америка 08.05 | 13:26

Изпращам ви гласа на Родината, казва вицепрезидентът в обръщението си към сънародниците ни

От iNews.bg

В навечерието на 11 май, когато почитаме паметта на славянските първоучители Светите братя Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова изпрати 250 аудио урока по български език до българските общности в испаноговорящи страни. Неотдавна българи от Аржентина споделиха с вицепрезидента нуждата си от такъв тип уроци. Няколко десетки дружества ще се възползват от безвъзмездно предоставените звукозаписи, чрез които да усъвършенстват знанията по български език.

Уроците са създадени преди повече от тридесет години от проф. Венко Кънев – познавач на Латинска Америка и испанската култура, почетен професор, доктор хонорис кауза на редица университети. Излъчвани са с голям успех почти две десетилетия в ефира на Българското национално радио.

По инициатива на Илияна Йотова и екипа й аудио уроците бяха открити и презаписани чрез съвременен цифрови технологии. Проф. Венко Кънев, който преди дни преждевременно си отиде от този свят, предостави безвъзмездно на вицепрезидента уроците, за да послужат те на българите в чужбина. Осъществяването на инициативата не би било възможно без съдействието на Българското национално радио, на което вицепрезидентът поднася своите благодарности.

"Животът ви е отвел в други страни и континенти, но зная, че сте запазили корените на една и съща обич – обичта към Родината. Това е онази невидима, но тъй силна връзка между всички българи по света. Още една дейна и величествена сила ни държи споени заедно – това е родният ни език", заяви вицепрезидентът Йотова в специално видео обръщение към сънародниците ни в Аржентина, в което обяви даряването на аудио уроците.

"Изпращам ви гласа на Родината. Вярвам, че с говоримия жив български език ще заздравим връзката с България. Вярвам, че благозвучната българска реч ще заплени и вашите близки хора, и чужденците! Така ще отидем крачка по-напред в мисията да пазим и разпространяваме българския език и култура", подчерта Илияна Йотова.

Водещи

Най-четени