КОВИД по света: Влошената епидемиологична обстановка в Кипър 09.12 | 19:20

Меркел заяви, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страна след Коледа до 10 януари

От iNews.bg

В Европа броят на заразените с коронавирус надхвърли 20 млн. души. 40% от всички случаи на COVID-19 по света за изминалата седмица са регистрирани именно на Стария континент. Въпреки това има положителни данни - случаите на новозарезни са намалели с около 2% спрямо предишната седмица.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страна след Коледа до 10 януари догодина и се противопостави на отварянето на хотелите, така че семействата да могат да се срещат едно с друго през ваканционния период.

Тя посочи, че хората в Германия не са намалили контактите си в достатъчна степен, след като от 2 ноември в страната беше въведен частичен локдаун в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, оставяйки отворени само училищата и магазините.

В тази връзка Меркел подчерта, че би предприела всички възможни стъпки, за да запази отворени училищата и детските градини.

Немският канцлeр предупреди, че ваксинацията срещу COVID-19 не може да доведе до "голяма промяна в хода на пандемията" през първите три месеца на 2021 г., тъй като няма да могат да може да бъде осъществена имунизация на достатъчен брой хора.

От днес до 5 януари германската провинция Бавария въвежда нови по-строги мерки.

Затяга се режимът и в Дания, където няма да работят заведенията, музеите, театрите и кината. Децата от 5 клас нагоре ще преминат в онлайн форма на обучение, съобщи БНТ.

Нидерландия ще удължи срока на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия, тъй като нивата на заразените не спадат. Рестрикциите ще важат и по време на новогодишните празници, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от БТА. "Нещата наистина не са добре - нито с нивата на инфекцията, нито в болниците. Не изключвам възможността преди Коледа пак да съм тук, за да обявя още карантинни мерки", каза Рюте в пряко предаване по телевизията.

От 13 октомври Нидерландия е в режим на частичен локдаун - хората са посъветвани да работят от вкъщи, забранени са пътуванията по неналожителни причини и събирането на много хора. Правителството реши да удължи до 15 януари ограничението. Всяко домакинство ще може да приема до трима гости. Затворени остават ресторантите и баровете.

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън представи плана си за справяне с пандемията от коронавирус, който трябва да се реализира в първите сто дни след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Носене на маски в сградите и в транспорта, извършване на най-малко 100 милиона ваксинации срещу Covid-19, отваряне на повечето училища, са трите основни цели в плана на Байдън.

Той призова Конгреса да приеме нов спасителен икономически пакет, разговорите по който от месеци са в застой и да покрие разходите по разпространението на ваксините, за да няма риск ваксинирането на американците да се забави с месеци.

Байдън представи и екипа си в областта на здравеопазването, включително кандидата си за министър на здравеопазването - бившия конгресмен от латиноамерикански произход и главен прокурор на Калифорния Хавиер Бесера. Той вече потвърди, че Антъни Фаучи ще продължи да е съветник на правителството за реакцията на пандемията.

Джо Байдън и Камала Харис слушат Хавиер Бесера (на екрана), представен като бъдещ здравен министър.

В статия за списание "Атлантик" той защити избора си, като посочи, че генерал Остин много добре знае, че работата на шеф на Пентагона се различава от тази на висш командир. Така той косвено отговори на някои демократи, които имат резерви към избора на военен на пост, който смятат, че трябва да бъде под граждански контрол. Байдън каза, че Остин ще работи за възстановяване на баланса между цивилни и военни при управлението и добави, че го е избрал най-вече защото добре реагира, когато е под напрежение.

Ако бъде утвърден от Сената, Остин ще е първият афроамериканец министър на отбраната на САЩ.

Същевременно американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави. Правителството вече коментира, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички американци.

Освен това администрацията предложи нов план за подпомагане на пострадалата от пандемията икономика на стойност 916 милиарда долара. Той предвижда и пари за щатските и местни правителства, което е един от приоритетите на демократите, и юридическа защита за бизнеса, на което държат републиканците, отбелязват информационните агенции.

Главният изпълнителен директор на компанията "Пфайзер", чиято ваксина срещу Covid-19, разработена заедно с "Бионтех", започна да се прилага в Обедненото кралство, увери, че сигурността на продукта по никакъв начин не е била пренебрегната в интерес на скоростното му пускане на пазара.

По време на кръгла маса в Женева, организирана от международната федерация на фармацевтичните групи - Алберт Бурла допълни, че ваксината, която е базирана на нова технология, е тествана по абсолютно същия начин, по който се тества всяка друга ваксина.

Във връзка с въведените в Гърция от 18 декември допълнителни мерки за пристигащи граждани, независимо от националността им, посолството ни в Атина получи информация от Гръцката организация за обществено здраве (EODY), че изискваната 10-дневната карантина и бързи тестове за COVID-19 не се отнасят  за водачите на товарни камиони, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От Гръцката организация за обществено здраве потвърдиха, че практиката за извършване на бързи тестове за COVID-19 на водачите на товарни камиони не е подновявана.

Гърция няма да изисква бързи тестове за тях на входа на сухопътните ГКПП, независимо от входния пункт (отворени са "Кулата-Промахон", "Маказа-Нимфея", "Илинден-Ексохи", "Капитан Петко Войвода-Орменио").

Също така за шофьорите на товарни камиони не се отнася и 10 дневната карантина. Освен това за товарните камиони продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07:00 до 23:00 часа. Запазва се изискването за представяне на QR код.
 
Припомняме, че от 06:00 часа на 18 декември до 7 януари 2021 г., включително, на всички пристигащи на граничните пунктове в Гърция ще бъде правен бърз тест за коронавирус и ще бъдат  поставяни под 10-дневна карантина.

Остава изискването за попълване на PLF форма и предоставяне на отрицателен резултат от направен PCR тест 72 часа преди пристигането. До 7 януари 2021 г. се удължава и забраната за излизане навън в часовете между 21:00 и 05:00 часа, както и пътуването от окръг в окръг.
 
При необходимост от съдействие българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg.

Московските власти проверяват информацията за изтичане на лични данни на жители на столицата, изкарали коронавирусна инфекция, съобщава оперативният щаб за наблюдение на ситуацията с COVID-19.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани своевременно.

По-рано медиите съобщиха, че личните данни на няколкостотин хиляди московчани са изтекли в Интернет, вкл. адресите и данните за протичането на заболяването.

Канадското министерство на здравеопазването одобри използването на ваксината срещу новия коронавирус на "Пфайзер" и "Бионтех" в страната, съобщиха световните информационни агенции.

Ваксината е получила "временно разрешение за внос, продажба и реклама". Тя е преминала през ускорена процедура в спешен режим.


"Одобрението на ваксината е подкрепено от данни за нейната безопасност, ефективност и добро качество", заявиха от министерството.

Първите пратки с ваксината ще бъдат получени в Канада преди края на декември.

Влошената епидемиологична обстановка в Кипър принуди властите в страната да въведат по-строги ограничителни мерки. Затварят се моловете, заведенията за хранене, църквите, част от средните училища и университетите, съобщи МИА.

Министърът на здравеопазването Константинос Йоану съобщи, че през изминалите дни данните за заразените са най-лошите от началото на пандемията.

"Увеличават се новите случаи на заразяване, а много от сънародниците ни се нуждаят от лечение. За съжаление, някои от тях загубиха битката с живота. Има стабилизация по отношение на хоспитализираните пациенти, но не трябва да се успокояваме”, каза министърът.

Бързите антигенни тестове показват увеличаване на положителните случаи. Вирусът е навсякъде, във всички градове, села и области, затова намерението на управляващите е да се спре "допълнителното разпространение на вируса, преди да е станало късно”, подчерта Йоану. Това е наложило да се вземе решение за спиране на работата на обектите на закрито.

От 11 до 31 декември ще бъдат затворени всички молове, кафенета, ресторанти, барове, таверни, пъбове и т.н. Литургиите в църквите ще бъдат отслужвани при закрити врати без присъствието на вярващи, а на сватби, кръщенета и погребения се разрешава присъствието на най-много 10 човека.

От 14 декември (понеделник) за част от държавните и частните средни училища и за университетите се въвежда онлайн обучение, а детските градини, основните и останалата част от средните училища ще работят в нормален режим с физическо присъствие на учениците.

Остават в сила въведените преди 12 дни ограничения, включително полицейският час от 21:00 до 05:00 часа. Ако е налице влошаване на показателите, правителството има готовност да се върнат по-строгите мерки, предупреди министърът, като допълни, че данните в момента не оставят много варианти за действие.

Кипър се подготвя за програмата за ваксиниране на населението и всеки гражданин, който желае, ще може да се ваксинира, като ваксината ще бъде безплатна. От началото на пандемията в Кипър са регистрирани 13 286 случая на заразяване с коронавирус, от които има 68 смъртни случая

Водещи

Най-четени