Кабинетът на Бабиш оцеля 27.06 | 11:03

Въпреки протестите, вотът на недоверие срещу чешкото правителство не успя

От iNews.bg

Милиардерът, чешкият премиер Андрей Бабиш оцеля след гласуването на вот на недоверие, въпреки че е изправен пред обвинения в корупция, загриженост на ЕС за възможни конфликти на интереси и масови митинги, изискващи оставката му.

Опозицията не успя да събере необходимите 101 гласа в 200-членния парламент, за да свали кабинета, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"85 депутати гласуваха "за" недоверие в кабинета и 85 гласуваха "против”, заяви депутатът Яна Чернохова, след 17-часовата сесия.

Само 170 депутати гласуваха, а останалите 30 отсъстваха или се въздържаха от гласуване.

Движението на Бабиш АНО води малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална подкрепа от комунистите за парламентарно мнозинство от 108 места в 200-членния парламент.

CSSD гласува в подкрепа на парламента, а комунистите се въздържаха.

64-годишният Бабиш, роден в Словакия, който създаде богатството си като основател и собственик на разрастващия се холдинг "Агроферт" за храни, химикали и медия, попадна под обстрел за предполагаеми сделки на тъмно. Той се сблъсква с полицейски обвинения във връзка с измами в ЕС за субсидията от 2 милиона евро (2,25 милиона долара) и одита на ЕС за неговата двойнствена роля като политик и предприемач.

Твърди се, че Бабиш е служил като агент на комунистическата тайна полиция през 80-те години, когато бивша Чехословакия е зад Желязната завеса.

Бабиш категорично отрича всякакви нарушения, като настоява, че одитът на ЕС съдържа "грешки" и характеризира другите твърдения като "кампания за опетняване".

"Вотът не е толкова за правителството, колкото за мен”, каза Бабиш пред законодателите в сряда вечерта, когато започна сесията.”Наистина не разбирам. Това е опит да се дестабилизира страната ни, това е против интересите на нашите граждани”, добави той. "Аз съм премиерът на всички чешки граждани, воювам, за да защитавам техните интереси… Не знам кой може да ме обвинява за нещо”, каза той, като добави, че се надява кабинетът да завърши четиригодишния си мандат.

Чешкото правителство е обект на масови митинги след назначаването през април на министъра на правосъдието Мари Бенесова, смятана за съюзник, който би могъл да замете обвиненията срещу Бабиш под килима.

Повече от 250 000 души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия протест в Чешката Република след падането на комунизма през 1989 година.

Въпреки безредиците, АНО, описана от критиците като партия от един човек, е начело в социологическите проучвания с 30% подкрепа и спечели изборите за Европейски парламент през май. 

Водещи

Най-четени