Кадафи към Тони Блеър: Джихадисти ще нападнат и Европа 07.01 | 19:14

Бившият британски премиер на два пъти се опитал да уговори либийския лидер да избяга от страната си

От Кристиан Костурков

На времето Муамар Кадафи е предупреждавал тогавания премиер на Великобритания Тони Блеър, че над Европа тегне сериозна опасност от ислямски ексремизъм. Това показват разсекретени записи на телефонни разговори между двамата, публикувани днес от комитета по външните работи към британския парламент.

Предупреждението на убития вече либийски лидер е било отправено на 25 февруари 2011 г. Тогава двамата са провели един от директните си разговори по телефона, съобщава The Telegraph. Изданието отбелязва, че в онзи момент в Либия вече е царял безпорядък. Муамар Кадафи се е опитал да обясни на Тони Блеър реалната ситуация в страната и че целта на неговите войници е единствено да защитят гражданите от бойците на "Ал Кайда". "Ние не ги нападаме, но те нападат нас. Реално ситуацията изобщо не е кой знае колко сложна. В Северна Африка се появиха спящи клетки на терористичната организация "Ал Кайда", Конкретно в Либия те много наподобяват онези в САЩ точно преди атентатите от 11 септември", обяснява Кадафи на Блеър.

Убитият либийски лидер разказва още, че джихадистите по някакъв начин са се сдобили с оръжия и с нападенията си всяват ужас в страната, хората не смеят да излизат от домовете си. В същото време обаче никой не представя реалната ситуация, тъй като в Либия няма кореспонденти на чуждестранни медии. "Ние ги поканихме да дойдат в страната и да видят каква е истината. Това са въоръжени бандити и с тях е абсолютно невъзможно да се договориш", казва Кадафи по телефона. И предупреждава британския премиер, че същите тези хора искат да контролират Средиземноморието и по-късно ще нападнат и Европа. На това обаче Тони Блеър е отговорил, че настоява за мирно урегулиране на ситуацията в Либия.

Три седмици по-късно западната коалиция, в която участва и Великобритания, е започнала да нанася въздушни удари в Либия. Което в крайна сметка доведе до свалянето на Кадафи от власт. Според The Telegraph Тони Блеър два пъти след това се е обаждал на Кадафи и се е опитвал да го уговори да напусне Либия.

"Предупрежденията на Кадафи като че ли ще се потвърдят", пише авторитетното издание. И припомня, че след свалянето му от власт в Либия настана пълен хаос и страната, както и преди смъртта на Кадафи, се разтърсва от гражданска война, а голяма част от териториите се контролират от терористи, свързани с "Ислямска държава".

Председателят на комитета по външните работи на британския парламент Криспин Блънт съобщава, че в рамките на разследването на събитията в Либия ще бъде разгледано специално и "пророческото предупреждение на Муамар Кадафи". Наличните към момента данни сочат, че "западните политици са били доста по-малко проницателни спрямо бившия либийски лидер, що се отнася до рисковете за интервенции както спрямо либийския народ, така и по отношение на интересите на Запада", казва още Блънт, предаде "РИА Новости".

Водещи

Най-четени