Как реагира светът на победата на Тръмп на изборите? 09.11 | 13:56

Докато в САЩ засега се въздържат от прогнози за бъдещето, в Европа, Азия и Австралия вече обрисуват различни сценарии

От iNews.bg

След като стана ясно, че Доналд Тръмп ще бъде 45-ия президент на САЩ, светът не чака много преди да започне с коментарите и анализите. И докато в страната му засега все още се въздържат от кой-знае какви прогнози за бъдещата му политика и очакванията от него, то в Европа, а и в други части на света, мненията вече буквално валят. Ето и какво казват държавни лидери, политици и представители на различни организации по света, събрани в материал на ТАСС.

Брюксел

Един от първите, коментирали победата на Тръмп, беше председателят на Европарламента Мартин Шулц. Според думите му новоизбраният президент на САЩ заслужава пълното уважение на всички структури на Европейския съюз. Той изказва надежда и за плодотворното сътрудничество между ЕС и САЩ ще продължи. Шулц, заедно с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер поканиха Тръмп да участва лично на предстоящата среща ЕС-САЩ в Брюксел.

Франция

Реакцията на Париж не бе еднозначна. Отбелязвайки намерението на Франция да продължи сътрудничеството си със САЩ, той изказва притеснения, че засега не е ясно каква точно линия на политиката ще спазва Вашингтон след като Тръмп официално оглави страната, казва френският външен министър Жан-Марк Еро. И добавя, че ще се наложи Белият дом да въведе повече яснота по отношение на ситуацията в Сирия, ядрената програма на Иран, Парижкото споразумение за климата, което Тръмп иска да преразгледа.

Турция

В Анкара бяха по-предпазливи в изказванията и се изказаха кратко и дипломатично. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм и външният министър Мевлют Чавушоглу поздравиха Тръмп с победатата, като подчертаха, че отношенията между Турция и САЩ остават много важни и ще трябва да се развиват. "Нашето желание е стратегическото ни партньорство, основаващо се на доверието, да продължи да се укрепва", каза Йълдъръм. Засега обаче президентът Ердоган все още не е коментирал официално.

Япония

В изявлението на Токио пък се вижда ясно и емоцията. "От цялото си сърце се надявам, че Япония и САЩ ще продължат да играят основна роля в делото по осигуряване на мира и разцвета на Азиатско-тихоокеанския регион. Японско-американският алианс е непоколебим", пише в посланието на премиера Шиндзо Абе.

Испания

Министър-председателят Мариано Рахой отправи своя коментар чрез профила си в Twitter и той изглежда по-скоро като обръщение към испанците. "Трябва да работим заедно, за да укрепим отношенията си със САШ, нашия значим партньор", пише той.

Украйна

засега от страна на Киев коментар по повод избирането на Тръмп има само от заместник-ръководителят на администрацията на Порошенко – Дмитрий Шимкив. Той обяви, че Украйна ще си сътрудничи с републиканеца. В интервю за телевизия "112 Украйна" той отбелязва и че в страната САЩ имат много приятели. И призова за повече подкрепа към Украйна.

Австралия

Премиерът на страната Малкълм Търнбул изразява увереност, че оглавяването на САЩ от Доналд Тръмп няма да доведе до отслабване на отношенията между двете държави. Той отбелязва, че Австралия няма по-близък и силен съюзник от Съединените щати. Политиците – сенатори, конгресмени, правителства и техните ръководители идват и си отиват, но съюзническите и приятелските връзки, свързващи САЩ и Австралия, винаги ще останат здрави, тъй като се основават на общи фундаментални ценности", отбелязва той.

НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също не пропусна да поздрави Тръмп с победата и изрази надежда сътрудничеството между Алианса и Вашингтон да остане силно. "Важно е трансатлантическите връзки да останат силни. Готов съм да се срещна с Тръмп в най-близко бъдеще", казва Столтенбер. Той покани новият американски президент да се включи лично в срещата на НАТО в Брюксел догодина.

Amnesty International

Международната неправителствена организация призова Доналд Тръмп да води политика на спазване на човешките права. "Риториката на омраза, прозвучала по време на предизборната кампания, не трябва да се превръща в политика на властта. Избраният за президент Тръмп трябва да се придържа към спазването на човешките права", казват от Amnesty International.

Великобритания

Поздравления към Тръмп от Лондон отправи Найджъл Фараж. "Моите поздравления. Вие проведохте смела кампания", обръща се той към новия американски президент чрез Twitter.

Водещи

Най-четени