Как се замитат доказателствата за военните престъпления на САЩ 21.10 | 15:59

„Лекари без граници“ обяви, че американците са влезли с танк в болницата в Кундуз

От iNews.bg

Международната доброволческа организация "Лекари без граници" обяви, че САЩ са нахлули с танкове през затворените врати на болницата в северния афганистански град Кундуз и то без предварително да информират какво предстои.

Медицинската организация, известна с абревиатурата си на френски език МSF, заяви, че са били информирани за посещение от американско-афганистански екип, който щял да разследва бомбардировката от 3 октомври, след като "влизането" вече било извършено, .

С тези действия, според MSF, е било нарушено споразумението за независимо разследване на инцидента, на което лекарите се съгласиха. Те не са били уведомени, че танковете идват, а и техни представители не са били поканени при огледа.

"Тяхното необявено и насилствено нахлуване е увредило имуществото и е унищожило потенциалните доказателства и доведе до още стрес и страх", категорични са медиците, чийто екип бил в сградата още от сутринта на въпросния ден.

Въздушният удар в Кундуз отне живота на десет пациенти и 12 лекари. Предполага се, че още двама от служители са мъртви, но телата им още не са намерени.

AP пише, че американската специална операция е предприета след като била събрана разузнавателна информация, че тя се използва за място за контакт между пакистанци и талибаните. Съюзниците смятали, че в болница е била използвана като параван за команден център на талибаните и че в нея се съхранява тежко въоръжение.

В действителност обаче нито един служител на MSF не е бил от пакистански произход. Персоналът осъди действията на САЩ като военно престъпления и настоя, че не е имало въоръжени лица в сградата.

От Пентагона опровергават информацията за нахлуването на танкове.

Говорителят - капитан Джеф Дейвис категорично отрича американски танкове да са събаряли вратите на болницата, по негово мнение това, което е влязло в болницата е било афганистанска бронирана машина, която превозвала американския екип, за да провери състоянието на сградата. Екипът влязъл без да знае, че вътре има представители на MSF.

А от Пентагона обещават да ремонтират дверите на болницата в Кундуз.

Водещи

Най-четени