Какви са икономическите щети от коронавируса? 02.02 | 09:30

Разказ от първо лице на наш сънародник

От iNews.bg

България обяви четвърта степен на опасност заради китайския коронавирус. Епидемията вече нанесе щети за милиарди и потопи цените на акциите и петрола. Анализатори се опасяват, че хуманитарната криза може да се окаже по-опасна дори от световната рецесия през 2008 година. 

Разказ от първо лице на наш сънародник - Стоян Конев, който е на път от Китай за България, след като здравните власти на място са удостоверили, че е здрав и може да пътува с гражданската авиация. Стоян е напуснал Ухан преди поставянето на карантината и после е прекарал близо две седмици в друга китайска провинция, на безопасно разстояние, за да направи и необходимите медицински прегледи. Ето какво сподели той за NOVA от летището в Пекин.

"С помощта на китайските ми приятели, консула ни в Шанхай и туристическия ми агент предстои да се прибера в България. Чакането си заслужава. След като получих документ, че съм здрав по гари и по летища нямаше проблем. В големите градове мерките са засилени. По летищата има разположени термокамери и електронни термометри. Нещата са доста добре организирани”, сподели Стоян Конев.  

В студиото на "Събуди се” темата коментират Лъчезар Динев – председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата и Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

"Смятам, че в момента има лека истерия около този вирус. Когато започна птичият грип там се заразиха повече от милион и 600 000 души. В момента говорим за заразени около 10 000, а смъртността е под 2%”, коментира Лъчезар Динев. 

"Проблемът, който аз смятам, че е най-притеснителен и експониран е, че всичко това се случи преди началото на китайската Нова година. Тогава огромни маси от хора се движат във всякакви посоки – вътре в Китай и извън страната. Това е най-голямото преселение на народите. Това всъщност е голямата уплаха и дали китайските власти ще успеят да се справят със ситуацията. Видимо успяват, защото ръстът на заболелите не е аритметична прогресия, а дори се наблюдава забавяне на заразата”, добави Динев. 

България е бяло петно на инвестиционната карта на Китай. Китайски инвестиции у нас почти няма, посочи Динев. "Няма китайски студенти, например, които да донесат зараза, нямаме и китайски туристи. Не очакваме потенциални заплахи”, добави още той.

Световните пазари са реагирали с тенденция надолу много пъти и това е нормално, смята Живодар Терзиев. "На фона на бедствия или епидемии. Още от началото на 20 век при всяка една по-сериозна криза, първото, което се получава, е повишаването на петролните продукти и нефта, след което пазарите намират своето нормално място и се успокояват”, каза Терзиев.

Водещи

Най-четени