Какви ще са целите на САЩ в Сирия 05.09 | 14:15

Атаката на алианса може да предизвика нови жертви от химически оръжия в Сирия

От Елица Елефтерова

САЩ настояват за военни действия в Сирия в отговор на предполагаемата атака с химически оръжия, но може ли президентът Барак Обама да атакува химическия арсенал на Сирия? В края на миналия месец той определи ясно целта на всяко военно действие на САЩ срещу Сирия, съобщава BBC.

Неговата цел, обясни той, е "да държи режима на Асад отговорен за употребата на химически оръжия и да възпре този вид поведение, като ограничи възможността му (на Асад) да ги използва отново".

Сега Обама ще иска одобрението на Конгреса за всеки удар, но много въпроси остават, не на последно място за мащаба и обхвата на всяка от атаките и степента, до която може да ги насочи пряко върху съоръженията с химически оръжия.

Някои елементи на комплексите с химическо оръжие в Сирия може да са под земята, но големи части от тях може лесно да бъдат забелязани на сателитни снимки.

Голяма част от тези комплекси обаче са сравнително близо до населените места и това е проблемът. Атаката на такива градове с редовни експлозивни бомби може да нанесе значителни щети, но освен това запасите с химически оръжия може да се разпръснат на голяма площ във въздуха и евентуално да причинят голям брой цивилни жертви.

Водещи

Най-четени