Какво да очакваме от новия мандат на Обама 13.11 | 14:38

Има ли перспектива за сближаване между Вашингтон и София

От Владислав Рашков

Миналата седмица кандидатът на Домократическата партия и настоящ държавен глава на САЩ Барак Обама успя да се пребори с опонента си Мит Ромни и получи правото да заеме за втори път президентския пост. Съвсем логично, в момента погледите са обърнати към САЩ. Въпросите как преизбирането на Обама ще се отрази не само на Щатите, но и на останалата част от света, са актуални.

До голяма степен подобен отзвук е обоснован от доминиращите позиции на страната на глобалната сцена от 90-те години на миналия век насам. Европейският континент и в частност България не са изключение от този процес поради традиционно силната трансатлантическа връзка, обясниха пред Econ.bg в тази връзка икономистите от Института за икономическа политика (ИИП).

В момента най-голямата икономика в света се страхува от т.нар. "фискална пропаст" (fiscal cliff). Това е термин, превеждан на български и като "фискална скала", с който се обозначава прогнозираното голямо понижаване на бюджетния дефицит на страната през 2012 и 2013 г. Конгресът на САЩ планира различни мерки като увеличаване на данъци и съкращаване на бюджетни разходи, за да намали огромния дефицит на държавата.

Още по темата прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени