Камера заснела взрива на гарата във Волгоград (ВИДЕО) 29.12 | 14:00

Открита е главата на терористката, съобщават от Следствения комитет на Русия

От Антония Михайлова

Камера за наблюдение е заснела взрива на жп гарата във Волгоград, съобщава Vesti.ru.

На гарата е открита главата на терористката, която е възпламенила взривното устройство. Назначена е генетична експертиза, за да се установи нейната самоличност.

По уточнени данни при терористичния акт на входа на гарата са загинали 15 души. По-рано беше съобщено за 18 жертви, в социалните мрежи звучат призиви към хората да излязат на улиците с изискване властта на страната да подаде оставка, пише NEWSru.

Официален представител на Следствения комитет на Русия съобщава, че мощността на взрива е била не по-малко от 10 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била направена от поразяващи елементи.

В областта е обявен тридневен траур от 1 до 3 януари в памет на загиналите при терористичния акт, съобщава губернаторът на областта Сергей Боженов.

Той добавя, че роднините на загиналите ще получат по 1 милион рубли (50 000 лева) компенсация. Парите ще бъдат изплатени независимо дали загиналите са жители на Волгоград, или не.

Взривът на волгоградската жп гара прогърмял в 12:45 часа московско време (10:45 българско). Според различни данни загиналите са между 13 и 18 души, десетки са ранени. На мястото на трагедията дежурят линейки, които откарват пострадалите в лечебни заведения. Гарата е отцепена от екипи на ОМОН.

Според Националния антитерористичен комитет на Русия взривът е дело на терористка камикадзе. Заведено е наказателно производство – за терористичен акт и незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси.

Представител на комитета е заявил, че системите за сигурност на гарата са успели да спрат терористката – ако тя беше успяла да проникне в чакалнята, жертвите щяха да са в пъти повече.

*Информацията е актуализирана в 14:29 часа.

Най-четени