Камерън: Атаката в Уулуич ще ни направи по-силни 23.05 | 20:29

Камерън определи атаката като предателство на исляма

От Елица Елефтерова

"Случилото се в Уулуич вчера отврати всички ни", заяви премиерът на Верикобритания Дейвид Камерин днес. "Хората, които направиха това се опитват да ни разделят. Те трябва да знаят, нещо като това само ще ни обедини и ще ни направи по-силни", посочи премиерът Камерън, съобщава британското издание Guardian .

В обръщението си от Даунинг стрийт, след заседанието на правителствения кризисен комитет Cobra, Камерън определи атаката като предателство на исляма, добавяйки, че е "единствено и само" отговорност на извършителите на престъплението.

"Това мнение се споделя от всяка общност в нашата страна," посочи Камерън. "Това не е просто атака срещу Великобритания и на британския начин на живот. Също така това е предателство и към исляма и мюсюлманските общности, които дават толкова много за нашата страна”, посочи още премиерът.

Изявлението на министър-председателя стана след като полицията оповести, че е  готова да разпита двамата заподозрени, които са арестувани и са под охрана в болница, след като е бяха простреляни от полицията. Претърсени са имоти в Лондон, Есекс и Линкълншир.

Guardian съобщи, че името на един от заподозрените е Майкъл Олумиде Адеболаджо (Michael Olumide Adebolajo). Той е натурализиран британец с нигерийски произход, а другият заподозрян е роден в Нигерия и по-късно получава британско гражданство.

Двамата мъже са били включени в антитерористични разследвания през последните осем години. Заподозрените са били известни на полицията и службите за сигурност, тъй като са били периферни фигури сред многото екстремисти, които са били наблюдавани от следователите.

Британската полиция е арестувала две лица, заподозрени за връзка с убийството на британския военнослужещ в Лондон, съобщава AFP. Арестуваните са 29-годишни мъж и жена. В момента те се намират в ареста на полицейски участък в южната част на британската столицата.

 

Водещи

Най-четени