Камерън възражда фонд за защита на Европа от "руското доминиране" 20.03 | 11:15

Моделът е учреден от Маргарет Тачър по време на Студената война

От iNews.bg

Британският премиер Дейвид Камерън реши да възобнови работата на програмата за помощ на страните от Източна Европа срещу "заплаха срещу руското доминиране", съобщава агенция Bloomberg.

Тази програма, учредена още от Маргарет Тачър, е действала по време на Студената война.

Фондът, чийто обем е 5 млн. лири ($7,35 млн.), вече е използван за подкрепа на цивилните институти на Украйна. Сега в него ще бъдат налети още 15 млн. лири, които ще отидат за подкрепа на демокрацията в Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина и Сърбия, казват британски официални лица, пожелали да останат анонимни, тъй като решението за възобновяване на програмата не било публично.

Фондът ще работи по Тачъровия модел Know-How Fund, учреден още през 1989 г. за развитие на институции за управление и икономики на страни, които са влизали в сферата на влияние на Съветския съюз – като Полша, Унгария и Чехословакия. Неговите средства може да бъдат насочени и за модернизация на енергийния и банковия сектор на източноевропейските страни.

Според информаторите на агенцията сегашната криза в Украйна е предизвикана включително от плачевното състояние на цивилните институти, корупцията и "противодействието на развитието на пазарната икономика от страна на Русия". Основна задача на фонда ще бъде предотвратяване на повтарянето на подобни ситуации в бъдеще.

Според Bloomberg Кемерън ще съобщи на европейските лидери за възобновяването на програмата в четвъртък след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Водещи

Най-четени