Камикадзе взривило тролея във Волгоград 30.12 | 11:44

Броят на жертвите достигна 15, 27 са ранените

От Антония Михайлова

Терорист камикдзе се е взривил тази сутрин в тролея във Волгоград. Според ИТАР-ТАСС жертвите вече са 15, 27 ранени са откарани в болници.

"12 души са загинали на място, двама са починали на път за болницата, още един – в лечебно заведение", съобщават медицинските служби в града.

Следственият комитет е потвърдил взаимовръзката между двата взрива – на жп гарата и в тролея. Предварителните данни за мощността на взрива в тролея сочат, че той е бил не по-малко от 4 кг в тротилов еквивалент. Комитетът потвърждава, е че взривното устройство е приведено в действие от терорист камикадзе.

С роднините на загиналите и пострадалите след двата терористични акта във Волгоград работят психолози. Хората, загубили близки, са шок.

"Състоянието на роднините е сложно, обстановката в града е напрегната", съобщи началникът на Центъра за спешна психологическа помощ на Русия Олга Макарова.

32-ма души загинаха в двата атентата от вчера и днес, заявил зам.-шефът на Министерството на извънредните ситуации Степанов.

Във Волгоград текат масови проверки на самоличността на хората. Полицията отделя особено внимание на пристигащите в града, съобщава кореспондент на ИТАР-ТАСС.

Националният антитерористичен комитет е взел решение за активиране на антитерористичните комисии и оперативните щабове във всички региони на Русия. Заповед за засилване на мерките за сигурност е издал и президентът Владимир Путин.

По решение на оперативния щаб във Волгоград се вземат допълнителни мерки по засилване на сигурността на местата със струпване на хора. Щабът апелира към местните граждани да носят документите си за самоличност.

По инициатива на губернатора на Волгоградска област Сергей Боженов в патрулирането по улиците ще се включат "казашки дружини". "Една от главните задачи е да се помогне на полицията в организирането на безопасността на транспорта и в местата с масово струпване на хора. По този начин засилваме броя на патрулите. Това ще помогне да се установят подозрителни предмети и да се съобщи за подозрителни личности", заявил Боженов.

Водещи

Най-четени