Канада има най-добрата репутация по света 28.09 | 13:04

Сигурността е основната причина за добрата или лошата репутация на страните

От Андриян Георгиев

Канада има най-добрата репутация в света, се казва в ново проучване, измерващо общественото мнение за 50 страни по света, публикувано днес и цитирано от AFP.

Изследването е на Световния институт, измерващ доверието, като то измерва доверието, уважението, възхищението и добрите чувства, които хората по света имат към 50 страни по света, а също така усещанията на хората по отношение на качеството на живот, сигурността и грижата за околната среда.

Резултатите, които се базират на отговорите на 42 хил. анкетирани от целия свят, нареждат Швеция на второ място, следвана от Австралия, Швейцария и Нова Зеландия, посочват от института.

Страните бележат висок резултат също така по отношение на техните стабилни демокрации, висока производителност на труда на глава от населението, фокусът върху активния начин на живот, добре развитите им политически системи и възприемането на неутралитет спрямо международните политически катаклизми.

Възприемането на дадена страна като сигурна е основният двигател за добрата или лошата репутация на страните.

Пакистан, Иран и Ирак бяха класирани най-ниско от 50-те страни, докато САЩ и Китай са класирани в средата и на по-ниски нива.

Удареното от насилие Мексико падна от 24-о място през 2009 г. на 35-о място през тази. Репутациите на Гърция, Ирландия и Испания също се понижиха, докато Германия се изкачи с пет места до 11-тото място.   

Водещи

Най-четени