Канадски журналист показа как ИД привлича непълнолетни момичета за съпруги (ВИДЕО) 24.05 | 14:19

Ислямист се опита да примами 15-годишно момиче да замине за Сирия и да стане негова жена

От Беатрис Николoва

Британски джихадист беше заснет как се опитва да примами 15-годишно момиче да се присъедини към редиците на радикалната групировка Ислямска държава. Ислямистът се представя с фалшиво име – Абу Антар и дава подробни инструкции на непълнолетното момиче как да излъже родителите, че ще преспи у приятели, вместо това да хване самолет за Турция, от там да замине за Сирия, където той ще я чака, за да стане негова съпруга и част от ИД.

Всъщност забуленото момиче, което се представя за 15-годишна девойка от Едмънтън (Канада) е канадска журналистика от Global News Network Canada. След излъчването на кадрите, полицията започва разследване и се оказва, че Абу Антар, който твърди, че е от Сирия, е британският гражданин Ахмет Кантер.

Той е роден в Сомалия, но още когато бил 6-месечно бебе се премества с родителите си в Западен Лондон, където живее с майка си, сестра си и трима братя, единият, от които е счетоводител, преди да замине за сирийския град Ракка, който се счита за столица на ИД.

1509189

Семейството на Кантер изрази готовност да съдейства напълно на властите и заяви, че категорично се разграничава от действията му. Пред британското издание The Mail on Sunday, канадската журналистика, която крие самоличността си от мерки за сигурност, разкри, че си е направила профил в Twitter, като се представи за 15-годишна мюсюлманска, живееща в Едмънтън.

По нейни думи само няколко часа след създаването на профила, десетки ислямисти от ИД са й писали, един от първите бил именно Ахмет Кантер. Писали си е продължение на седмица, след това той предложил да си говорят по Skype.

В последния им разговор той й дал подробни инструкции как да стигне до Ракка, за да стане негова жена. Предложил на журналистката под прикритие да излъже родителите си, че ще спи у приятели.

1509190

Вместо това бъдещата булка трябвало да хване самолет от Калгари до Франкфурт, а от там да се прекачи на полет за Истанбул, като Кантер изрично подчертал на момичето да е облечена "модерно", за да не буди подозрение. Фалшиви документи и пари, щял да й прати.

Властите в Лондон поясняват, че Кантер е отговорен за изчезването на друго непълнолетно момиче. То е от Тунис и вероятно е заминала при джихадиста, за да стане негова съпруга.

Репортери от Global News Network Canada се свързаха през Twitter с Ахмет Кантер и го попитаха защо се опитва да прилъже 15-годишно момиче да стане негова съпруга. Той отговорил с гневно съобщение, което завършвало със "Смърт за неверниците".  

Водещи

Най-четени