Канадският премиер: Светът има нужда от силен ЕС 16.02 | 14:05

СЕТА е за хората, сегашната търговска система обслужва малцина най-богати

От iNews.bg

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че целият свят има полза от силен Европейски съюз и че ЕС и Канада трябва да водят световната икономика в тези тежки времена. "ЕС е безпрецедентен модел за мирно сътрудничество", каза Трюдо в речта си пред Европейския парламент, ден след като евродепутатите одобриха споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада - СЕТА.

Министър-председателят на Канада се разграничи както от САЩ при управлението на новия президент Доналд Тръмп, който постави под съмнение стойността и бъдещето на ЕС, така и от Великобритания, която гласува за напускане на ЕС, предаде Ройтерс.

"Силен европейски глас на световната сцена е не само за предпочитане, но е и от основно значение. Вие сте жизненоважен играч в справянето с предизвикателствата, пред които сме колективно изправени като международна общност. Целият свят има полза от един силен ЕС", категоричен бе Трюдо. А по повод търговското споразумение допълни: "Знаем, че в тези времена трябва да водим международната икономика, а не просто да сме подложени на капризите й".

Речта на Трюдо, която той произнесе на английски и френски език, бе топло приета от европейските депутати в Страсбург с разграничаването му от САЩ при управлението на Тръмп и от Великобритания, където поддръжниците на Брекзит казват, че връзките на Лондон със страните от старата й империя може да разширят търговията й след излизането от ЕС. Великобритания има предвид и Канада, която също бе част от империята й.

"Канада и ЕС трябва да гарантират, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), което влиза в сила след няколко месеца, ще работи за хората", каза още Трюдо. По думите му "много хора се тревожат, че сегашната система е от полза само за малцината най-богати и че това е оправдано безпокойство". "Трябва всеки да има полза от търговията и това споразумение дава именно това", заключи Джъстин Трюдо.

Водещи

Най-четени