Кандидатите за президент на Северна Македония официално започват борбата за гласове 01.04 | 15:04

Първият тур на изборите е на 21 април, ако има балотаж, той ще е на 5 май

От iNews.bg

В Северна Македония започва официално предизборната кампания за предстоящите президентски избори. За поста държавен главен глава ще се състезават трима души - Блерим Река, Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС. Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май.

Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 12 май. Правото на глас в шестите президентски избори имат 1 808 131 избиратели.

Стево Пендаровски бе издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова. Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река.

Водещи

Най-четени