Канерва и Вигенин искат спиране на огъня в Нагорни Карабах 12.04 | 16:07

Вигенин: За да се реши конфликтът, трябва да се продължи контактът на парламентарно ниво

От iNews.bg

След срещата на Бюрото на Парламентарната асамблея на ОССЕ, провела се в Копенхаген, Дания председателят на Асамблеята Илка Канерва и специалният представител за Южен Кавказ, Кристиан Вигенин се обявиха за спиране на огъня и готовност да дадат своя принос за мирно решаване на конфликта в Нагорни Карабах. Това съобщи пресслужбата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

"Изключителното увеличаване на насилието през последната седмица подчертава нуждата от бързо завръщане към политическия процес. Докато непосредствените опити са концентрирани върху спиране на враждебните действия, настоявам да се продължи работата на парламентарно ниво, за да се окуражат страните от региона да покажат повече политическа воля и сериозен стремеж към преговори за всестранно уреждане на конфликтите в рамката на Минската група. Бързото споразумение относно мерки за изграждане на доверие, водещи към намаляване на риска от повече агресия, може да бъде важна първа стъпка в тази посока и ние сме готови да съдействаме за всички тези усилия", заявява специалният представител Вигенин в своя доклад за скорошното развитие на събитията в конфликтната зона. Той бе изслушан от бюрото на Парламентарната асамблея на ОССЕ, включваща председателят, зам.-председателите и председателите на комисии на Асамблеята.

Канерва: Обединени сме в надеждата си за постигане на примирие

"Ние сме обединени в надеждите си за постигане на цялостно примирие. Човешките жертви, които продължаващите сражения – не само в последната седмица, но повече от 20 години – причиняват на населението в региона, са неприемливи. Задължени сме пред жертвите да разработим дългосрочен подход  за мирно уреждане", заяви председателят Канерва.

 

Председателят и специалният представител изразиха тяхната подкрепа за продължаваща работа на Минската група и на нейните съпредседатели за подпомагане мирното разрешаване на Нагорно-карабахския конфликт.

 

Вигенин подчерта, че той ще поддържа контакти с колегите си от парламентите на Армения и Азербайджан и че има намерение да продължи дискусиите и по време на 25-та годишна среща на Асамблеята, която ще се проведе през юли месец.

Водещи

Най-четени