Караджич е в парламента на Република Сръбска 04.11 | 20:37

Дъщерята на лидера на босненските сърби влезе като депутат от неговата партия

От Цанка Донкова

Карадич отново е в челните места на Република Сръбска. Този път обаче не става въпрос за обвиняемия за военни престъпления бивш президент Радован Караджич, а за дъщеря му.

Соня Караджич-Йовичевич е била избрана за депутат в републиканския парламент, предаде Танюг.

След окончателното преброяване на гласовете в парламента попадна и 47-годишната Соня Караджич-Йовичевич от листата на Сръбската демократическа партия, която през войната бе оглавявана от нейния баща.

Самата Соня по време на войната е ръководила своя собствена радиостанция. Любопитно е, че в предизборната кампания нейната майка Лиляна Зелен-Караджич подкрепи президента на Република Сръбска Милорад Додик, пряк съперник на Сръбската демократическа партия.

Радован Караджич е обвинен за дирижиране на зверствата на босненските сърби по време на войната в Босна през 1992-1995 г., включително на смъртоносния артилерийски обстрел на столицата Сараево и жестокото клане на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 г.

Обвинението срещу него съдържа две точки за геноцид и няколко - за престъпления срещу човечеството и нарушение на законите и обичаите за водене на война.

Коментирайки избора на Соня Караджич-Йовичевич, председателката на сдружение "Майки от Сребреница" Хатиджа Мехмедович каза, че той е тревожен, защото макар част от военнопрестъпниците да се намират в затвори и съдилища, "тяхната идеология и проектът, който бе създаден през 90-те години, още се провежда на територията на Босна и Херцеговина", допълва БТА.

Водещи

Най-четени