Каталуния се отцепва от Испания до няколко дни 04.10 | 10:34

И крал Фелипе VI се намеси, обяви референдума за незаконен

От iNews.bg

Нова държава на име Каталуния ще се появи на картата на Европа до няколко дни. Това стана ясно от изявление на властта на все още автономната испанска провинция. Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че тя ще обяви независимост в рамките на по-малко от седмица на базата на резултата от проведения и признат от Барселона, но не и от Мадрид, референдум миналата неделя.

"Правителството на Каталуния ще започне да действа в края на тази седмица или в началото на следващата", каза Пучдемон в интервю за BBC, предаде БГНЕС. В неделя в Каталуния се проведе гласуване по въпроса за излизането на автономната област от състава на Испания. Участието в него взеха 2,26 милиона от 5,31 милиона души с право на глас. 90% от гласувалите подкрепиха обявяването на независимост.

Мадрид обаче смята този референдум за незаконен, докато в Барселона, още преди гласуването, беше заявено, че плебисцитът ще има правна сила. Дори и изпратените полицаи и жандармеристи и конфискацията на милиони бюлетини от страна на централната испанска власт не успя да спре провеждането на допитването, което каталунското правителство призна веднага след затварянето на урните.

Междувременно испанският крал също се намеси с коментар на ситуацията и очаквано се изказа в подкрепа на тезата на правителството в Мадрид и срещу тази на Барселона. Той осъди референдума в Каталуня и обяви, че също не го признава за валиден. В едно от редките си телевизионни обръщения Фелипе VI нарече допитването "незаконно", предаде Нова телевизия.

Кралят описа положението в испанското общество като "много сериозно". Но от думите му стана ясно, че не отхвърля категорично желанието на определена част от каталунското общество да живее в независима от Мадрид държава. Монархът каза, че народът на Каталуния трябва да се бори за своите интереси, но по законен начин.

Водещи

Най-четени