Катар става остров 07.04 | 14:44

От iNews.bg

Саудитска Арабия ще превърне Катар в остров.

Саудитският инвестиционен съюз планира да прокопае канал на границата с Катар, превръщайки го в остров, и да реализира туристически проект в този регион, съобщава саудитският вестник Sabq.

Саудитският инвестиционен съюз включва 9 компании, които ще прокопаят канал по дължината на цялата граница с Катар. Очаква се това да отнеме 12 месеца. Към моментът организацията очаква официално разрешение от властите.

Ширината на канала ще достигне 200 метра, дълбочината – 15-20 метра и дължината 60 км. Подобен канал ще може да приема всякакви видове кораби. Проектът ще струва 2,8 милиарда саудитски риала.

Според проекта на новите брегове на кралството ще бъдат разположени курорти с частни плажове и пет главни хотела. Освен това, в района се планира да бъдат построени нови пристанища, да се открият две круизни компании, които да предлагат пътешествие в Персийския залив. Ще бъде създадена също така свободна търговска зона.

Каналът ще принадлежи само на Саудитска Арабия, защото ще бъде прокопан на територията на кралството на разстояние 1 км от официалната граница с Катар. Сухопътния участък на границата с богатото на природен газ емирство ще служи като военна зона за защитата на Рияд.

През последните години отношенията между Саудитска Арабия и Катар са изключително обтегнати, кулминацията дойде миналото лято, когато Рияд наложи икономическа блокада на Доха, целяща да свали законното правителство. 

Водещи

Най-четени