Категорично сме зад договора с България, каза един от най-влиятелните в Македонската църква 05.10 | 12:00

Документът е написан с кръвта на нашите предци, казва архимандрит Партений

От iNews.bg

Категорично подкрепяме Договора за добросъседство и приятелство между България и Македония. Това заяви игуменът на Бигорския манастир архимандрит Партений, предаде БГНЕС. Архимандрит Партений, който е игумен на най-големия и авторитетен манастир в Македония "Свети Йоан Предтеча", бе удостоен с наградата "Европейски гражданин" в нашето Народното събрание. На церемонията присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, евродепутатът Андрей Ковачев, политици, депутати и общественици.

"Оставаме твърдо зад постигнатия Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество между Република Македония и България, който е написан с кръвта на нашите предци и за радост на техните душите. Изпълнението на този договор трябва да бъде в духа на зачитането на взаимните особености, той не трябва да се превръща в причина за ненужни раздори, съблазни и охлаждане на отношенията. Защото всичко, което причинява отчуждение, отрицателен заряд или омраза - това не е дело Евангелско, а следователно няма да има и благословията на боголюбивите ни предци", каза архимандрит Партений.

Той отправи призив към политиците от двете страни да задълбочат сътрудничеството, като за целта се създаде необходимата транспортна инфраструктура, която все още липсва между България и Македония. "Бих искал да отправя призив към политиците от двете страни. А именно, когато говорим за задълбочаване на сътрудничеството, културните и икономическите връзки между нас, от изключителна важност е нашите държави да работят и за подобряване на транспортните връзки, защото, идвайки насам, още веднъж си убедих колко лоша инфраструктура съществува между Македония и България. Това за съжаление създава реални трудности пред нашето сближаване", каза игуменът на Бигорския манастир.

Архимандрит Партений призова за братска подкрепа от България по пътя на евроинтеграцията на Македония. "Като всеки брат, България трябва да прощава и да разбира", каза той. Говорейки за високата награда "Европейски гражданин", игумен Партений изрази благодарност за оказаната чест, която идва от най-висшия законодателен орган на обединена Европа, чиито идеологически основи почиват върху християнските ценности и принципи.

"Ето защо вярвам, че идеалите на Европа в бъдеще ще бъдат напълно съвместими с тези на Христовото Евангелие, където всъщност съществува идеален модел за едно идеално общество. В крайна сметка, християнството е това, което дава пълна свобода не само на човешката личност, но и на народите по света. За мен е особена чест, че съм първият православен монах и свещеник, който се сдобил с тази почетна награда на Европейския парламент", каза той.

Игумен Партений благодари за наградата и за топлината, с която е посрещнат от България и нейния парламент. "Още веднъж сърдечно ви благодаря!", заяви той в заключение.

Водещи

Най-четени