Катрин Аштън откри ново представителство на ЕС в Либия 12.11 | 16:37

ЕС е предоставил над 155 млн. евро хуманитарна помощ на Либия

От Кремена Бедерева

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън откри днес - 12 ноември, в Триполи ново представителство на Европейския съюз в Либия, съобщават информационните агенции, като се позовават на прессъобщение от Брюксел.

По време на необявената си предварително визита Аштън ще се срещне с представители на новото управление на страната. Либия е вашата страна. Ние сме тук да ви подкрепяме и помагаме, заяви Аштън на церемонията по откриването на представителството в присъствието на посланици на западни страни и представители на гражданското общество.

Откриването на наше представителство в Триполи отразява ангажиментът на ЕС да поддържа тесни връзки с либийския народ както в периода на политически преход, така и дългосрочно, добави дипломат номер една на Евросъюза, пише още БТА.

По време на престоя си Аштън ще се срещне с ръководителя на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдел Джалил и с новия премиер Абдул Рахим ал Киб, и ще говори на форум за правата на жените в Либия.

Целта на посещението е да засвидетелства подкрепата на ЕС за усилията на либийския народ да построи нова Либия, основаваща са на правовата държава, демокрацията и правата на човека, се казва в комюникето от Брюксел.

ЕС е предоставил над 155 милиона евро хуманитарна помощ на Либия от началото на кризата, отпусна на ПНС 30 млн. евро за належащи нужди и стабилизиране на страната и още 50 млн. евро за по-дългосрочни програми.

Водещи

Най-четени