Кери и Лавров на гореща среща в Париж – обсъждат кризата в Украйна 05.03 | 09:52

Обама разговаря с Меркел как да спрат Русия

От Христина Рафаилова

Опитите на световните лидери да намеря решение на кризата в Украйна продължават. 

Днес ще се състои среща между Русия, НАТО и ЕС. 

Същевременно се очаква държавният секретар на САЩ Джон Кери да проведе разговори с външния министър на федерацията Сергей Лавров.  

Америка определи навлизането на руски военни сили на територията на черноморската държава като "акт на агресия". Кремъл от своя страна твърди, че в района на Крим има военни формирования от украинци и няма руско присъствие.

Въпреки дълбоките различия и двете страни показаха, че има желание за стартиране на диалог, коментира CNN. 

За момента няма данни за упражнено насилие нито от руска, нито от украинска страна. Въпреки това напрежението в автономната република е силно осезаемо, твърдят медиите в Киев. 

Кери и Лавров трябва да се срещнат конференцията посветена на Сирия в Париж. 

"Смята се, че събирането по сирийския въпрос е шанс "да се опипа почвата" за стартирането на бъдещ диалог за разрешаването на кризата в Украйна", коментира кореспондентът на BBC в Париж Бриджит Кендал. 

Късно през нощта президентът на САЩ Барак Обама е провел разговор с германския канцлер Ангела Меркел относно възможността федералната република да поеме ролята на медиатор при разрешаването на конфликта. Също така е стартирал анализ на възможността кризата да бъде разрешена, без Путин да загуби авторитета си.

Планът се базира на това руските военни формирования да се изтеглят в базите си в Крим, като броят им бъде ограничен под 11 000. Същевременно ще бъдат изпратени международни наблюдатели, които да тушират притесненията на Москва, че руското население там ще бъде преследвано. 

Кризата в Украйна притеснява не само световните лидери, но и комитета по връчването на Нобеловите награди. Представителите му се събраха да обсъдят номинацията на руския държавен глава Владимир Путин за Нобелова награда за мир, която не изглежда много подходяща в настоящия момент. 

Президентът е в списъка с възможните лауреати заради миротворческата мисия за разрешването на конфликта в Сирия.  

Една от основните точки на първото заседание на комитата е била как би се кандидатурата на Путин би повлияла политически в най - горещата точка в Света в момента. 

Водещи