Кери осъди употребата на насилие в Украйна 04.12 | 09:10

Азаров се извини за насилието

От Елица Елефтерова

Външните министри от НАТО осъдиха използването на "прекомерна сила" срещу проевропейските протестиращи в Украйна след среща в Брюксел. Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Украйна да "се вслуша в гласовете на своите хора", съобщава BBC.

По-рано украинският министър-председател Микола Азаров се извини в парламента за използването на полицейска сила срещу протестиращите. Масовите протести бяха предизвикани от решението на правителството от миналата седмица да не подпише меморандум за по-тясно асоцииране с ЕС.

Хиляди демонстранти се събраха пред сградата на парламента в Киев във вторник, а протестите продължиха до късно вечерта. "Призоваваме всички страни да се държат спокойно. Насилието няма място в една модерна европейска държава", заяви Кери.

Министрите заявиха в изявление, че призовават "Украйна... да спазва международните си ангажименти и да подкрепи свободата на изразяване и на сдружаване". "Призоваваме правителството и опозицията да се ангажират с инициирането на диалог и да започнат процес на реформа".

Във вторник украинският парламент преживя и вот на недоверие. Опозицията внесе предложение за вот на недоверие, който обаче не събра достатъчно гласове и правителството остана. Преди парламентът да гласува вота, премиерът Азаров заяви в Народното събрание:

"От името на нашето правителство бих искал да се извиня за действията на нашите правоприлагащи органи на Майдан (площад "Независимост")". Азаров направи коментара си, имайки предвид насилието през уикенда. "Президентът и правителството дълбоко съжаляват, че това се случи."

Докато говореше от трибуната на Народното събрание, Азаров беше освиркан от опозиционните депутати в парламента, въпреки това премиерът призова протестите да се проведат извън правителствените сгради в Киев и призова украинците да не се стига до безредиците на Оранжевата революция от 2004 година.

Водещи

Най-четени