Киев иска помощ от ЕС заради сраженията в Донбас 27.04 | 15:27

Започна 17-ата среща на високо равнище между Украйна и ЕС

От iNews.bg

Украйна оказва натиск над европейските лидери да изпратят миротворци за стабилизирането на ситуацията в източната част на страната, предаде АФП. В Киев бе открита 17-ата среща на високо равнище между Украйна и ЕС, съобщи пресслужбата на президента на Украйна, цитирана от ТАСС. По-късно днес е предвидена среща между украинския президент Петро Порошенко и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер.

На срещата ще бъде разгледан широк спектър от въпроси на двустранното сътрудничество. По-рано Порошенко изрази надежда в телефонен разговор с Туск, че от ЕС "ще постъпят силни сигнали в подкрепа на Украйна и нейната европейска интеграция". Украинският лидер подчерта възможността за задълбочаване на
отношенията между Киев и Брюксел в сигурността и отбраната.

Високопоставени европейски чиновници кацнаха в Киев за ключова среща на върха с бившата съветска държава, която се провежда на фона на продължаващия конфликт със сепаратистите в източния регион Донбас, за които западните политици смятат, че са подкрепяни от Русия. Европейските лидери от своя страна призоваха украинското правителство да ускори антикорупционните реформи в замяна на по-близки отношения с блока.

"Имате могъщ съперник, но също и много приятели. Можете да разчитате на тяхната помощ, но това няма да е достатъчно, освен ако вие самите не промените Украйна", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Западно-настроеният президент на Украйна Петро Порошенко на свой ред заяви, че страната му на пръв ред трябва да стабилизира индустриализирания Изток, където сепаратистите владеят частично два региона и където обстрелът продължава, въпреки подписаното през февруари примирие.

Междувременно, наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) край Широкине съобщават, че са станали свидетели на най-интензивния обстрел от началото на боевете там в средата на февруари. Членовете на мисията на ОССЕ са видели и придвижване на тежко въоръжение.

Водещи

Най-четени