Киев се превърна в гроб – двама са убити по време на протестите 22.01 | 10:35

Стълкновенията между полицията и демонстрантите взеха жертви

От Христина Рафаилова

Двама души са убити по време на сблъсъците между полицията и протестиращите в украинската столица Киев. По време на стълкновенията е застрелян един от демонстрантите, информира УНИАН. 

От BBC съобщиха за втори загинал по време на стълкновението, позовавайки се на медицинските служби в страната. Според Facebook страницата на "Евромайдан" жертвите са общо три. За момента информацията не е потвърдена.

Първата жертва на кървавите сблъсъци е прострелян 4 пъти, като смъртта му е установена след 6:00 часа сутринта украинско време. 

Сблъсъците между органите на реда и проевропейските демонстранти прераснаха във военни действия, след като полицията щурмува барикадите на протестиращите. 

След сравнително спокойната нощ на площада полицията нападна барикадите на демонстрантите към 6 часа тази сутрин. Изблиците на насилие се разиграха в района на улица "Грушевска". Протестиращите от своя страна атакуваха униформените с камъни и бомбички. Според записи на местна медия полицай е мятал бомбички към демонстрантите. 

Повечето от протестиращите носеха червени каски в съответствие с новия закон, който изкара преди дни хората на улиците. Народното недоволство избухна отново с пълна сила след приемането му, тъй като той ограничава основни граждански права. 

През последните 3 нощи насилието на "Евромайдан" придоби застрашителни размери. По време на стълкновенията бяха ранени стотици. Смята се, че то е провокирано от крайнодясна групировка. 

По-рано премиерът на страната Николай Азаров предупреди, че ако провокаторите не спрат, силите на реда няма да имат друг избор, освен да приложат сила, за да предпазят хората. 

Властите в страната потвърдиха информацията, че има един загинал. За момента обаче не било ясно какви са причините за смъртта му.

В момента служителите на реда са се оттеглили и обстановката на "Евромайдан" е спокойна.

След като напрежението започна да ескалира от миналата неделя насам, опозиционният лидер Виталий Кличко предупреди, че Украйна е застрашена от гражданска война. Президентът Виктор Янукович заяви от своя страна, че сблъсъците застрашават националната сигурност. 

Водещи

Най-четени