Ким Чен Ун поръча още ядрени бойни глави 10.09 | 11:49

Да продължим да се развиваме в тази посока, нареди той на националния празник на страната

От iNews.bg

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил да продължат научните разработки с цел нарастване на ядрения потенциал на страната. На тържествен прием за учени, участвали в разработването на водородния заряд, чието изпитание беше на 3 септември, Ким Чен Ун е заявил: "Трябва да продължим да насърчаваме научното развитие, за да укрепим ядрения потенциал за възпиране, необходим за самозащита", предаде БГНЕС.

Севернокорейският лидер допълнил, че шестото ядрено изпитание е "голяма победа за корейския народ и доказателство, че КНДР е ядрена сила, притежаваща междуконтинентална балистична ракета с водороден заряд.

Положението на Корейския полуостров остава изключително напрегнато на фона на активното развитие на ракетната и ядрената програма на Пхенян. През юли и август КНДР изстреля няколко ракети, а на 3 септември обяви успешен опит с водородна бомба, която може да се използва като бойна глава на междуконтинентални балистични ракети.

Очакваше се вчера, във връзка с празника на Северна Корея, отново да бъде извършен ядрен или ракетен опит. Това сочеха и данните на южнокорейското разузнаване. Освен това бе засечено и преместване на ракета към полигон за изстрелване. Засега обаче нов опит не е налице.

Водещи

Най-четени