Ким Чен Ун разпореди бойна готовност на ядрените си сили 04.03 | 11:09

От Вашингтон призоваха Пхенян да прояви сдържаност и да изпълнява ангажиментите си

От iNews.bg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е издал заповед ядрените сили в страната да бъдат приведени в бойна готовност. Във връзка с предстоящите скоро съвместни маневри на войските на САЩ и Южна Корея той отбелязва, че страната му трабва да бъде готова във всеки един момент да използва ядрени бойни глави в интерес на самоотбраната си. Ким Чен Ун е разпоредил на главното командване на Корейската народна армия да подготви тези оръжия, включително и наскоро създадените, предаде ТАСС.

Паралелно с това лидерът на Северна Корея е призовал учените и технолозите си да предприемат мерки за бъдещо укрепване на ядрените сили на страната. "При така стеклата се екстремна ситуация в последно време усилването на ядрения ни потенциал е единственият начин за защитна на суверенитета на нашата страна”, казва Ким Чен Ун.

От Вашингтон реагираха моментално и призоваха Северна Корея да проявява сдържаност във връзка с думите на нейния лидер, че може да използва ядрени оръжия във всеки един момент. "Получихме информация за изявлението, внимателно следим ситуацията на Корейския полуостров и координираме всичко с нашите съюзници в региона”, казва говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Бил Ърбън. Според думите му от Вашингтон призовават Пхенян да се въздържа от провокационни действия, изострящи напрежението в региона и да концентрира вниманието си върху изпълнението на международните си ангажименти.  

Водещи

Най-четени