Кипър длъжник на Тройката в следващите 22 години 03.04 | 11:13

Съгласуваха окончателно параметрите на спасителния план

От Ралица Стоянова

Кипър ще изплаща 10-те млрд. евро спасителен заем, предоставен от Тройката, в рамките на 22 години при лихва от 2,5%.

Това стана ясно, след като окончателно бяха съгласувани параметрите на кредитното споразумение между правителството и Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), предаде БНР.

Официално Никозия постигна съгласие за меморандум с кредиторите. Споразумението слага край на период на несигурност и създава условия за възстановяване на икономиката, заяви правителственият говорител Христос Стилианидис.

Той посочи, че в крайния вариант на меморандума за разбирателство с Тройката правителството е постигнало значителни промени в сравнение с договореностите от предишния кабинет.

Сред тях е позицията по отношение на експлоатацията на газовите находища и управлението на приходите от природния газ. Изрично се подчертават суверенните права на Кипър върху тях. Гарантира се, че плановете за развитие и експлоатация на това природно богатство ще са в юрисдикцията на правителството на Кипър и то ще управлява бъдещите приходи от него. Отпада изискването на Тройката да преразглежда програмата.

По-благоприятни мерки са договорени в областта на образованието, здравеопазването и съкращаването на държавните служители, каза правителственият говорител. Новост е влизането в сила на банков омбудсман с цел осигуряването на по-добър ред във финансовата система. Няма да се въведе поисканото от Тройката данъчно облагане на дивидентите.

В замяна на по-облекчените условия по някои параметри на договора Кипър се съгласи на редица фискални мерки, като увеличаване на корпоративния данък от 10 на 12,5%, съкращаване на 4,5 хил. души в публичния сектор до 2018 г. и налагане на временна застраховка в размер на 1,5% от месечната заплата на 170 хил. души, за да имат достъп до здравната система, пише в. "Екатимерини".

Периодът за осъществяване на програмата за финансова стабилизация се удължава с две години – от 2016 г. на 2018 г. Така мерките за строги икономии ще се разсрочат и ще се прилагат по-безболезнено, което трябва да даде възможност за по-добро планиране и изпълнение на програмата, при по-добри икономически условия.

Окончателно споразумението за подкрепа на икономиката на страната и за отпускане на спасителния заем се очаква да бъде ратифицирано до края на април и първият траш да пристигне в Кипър в средата на май тази година.

Водещи

Най-четени