Кипър няма да е плацдарм за ударите в Сирия 08.09 | 18:41

Министър на отбраната на страната Фотис Фотиу успокои населението

От Цанка Донкова

Кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу успокои населението на острова, че засилената активност на военноморските сили на САЩ, Русия и Франция в Източното Средиземноморие през последната седмица е "нормална, предвид развитието на ситуацията около Сирия" и не трябва да предизвиква паника, предаде ИТАР-ТАСС.

Фотиу увери гражданите, че Кипър няма да бъде използван като плацдарм за нанасяне на военни удари срещу Сирия и няма да бъде мишена за ответни удари при възможен конфликт.

"Няма причина за паника, Кипър е безопасно място", подчерта министърът.

Фотиу каза, че ако се наложи, Кипър е готов да изпълни задълженията в хуманитарната сфера и да осигури безопасна евакуация на европейци и граждани на други страни от военната зона.

Кипър се намира на малко повече от 100 километра от Сирия. На острова са разположени две британски военни бази, както и най-голямата в региона британска станция за електронно следене. Очаква се, че Лондон ще предоставя на САЩ данни, получени от тази станция, при евентуални удари срещу Сирия, макар че няма да участва непосредствено в операциите след отказа на парламента на Обединеното кралство да подкрепи военни действия срещу Дамаск, допълва БТА.

В края на август Великобритания изпрати в Кипър шест изтребителя "Тайфун" за защита на базите си на острова. Британското министерство на отбраната съобщи, че на 2 септември два от тях са били вдигнати във въздуха под тревога, след като неизвестни самолети се появили във въздушното пространство на изток от Кипър от страна на Сирия. В съобщението се казва, че изтребителите са се върнали в база Акротири, след като било установено, че самолетите са извършвали полет "на законно основание в международно въздушно пространство" и не се е наложила намеса.

Водещи

Най-четени