Кисинджър: Озаптяването на Пхенян е задача №1 пред международната общност 26.01 | 17:34

Стане ли Северна Корея ядрена държава, нещата в целия свят ще станат страшни, предупреждава той

От iNews.bg

Севернокорейският проблем е "най-неотложното" предизвикателство пред международната сигурност и стабилност. Признаването на ядрения статут на КНДР ще доведе до разрушаването на режима на неразпространение. В тази ситуация Южна Корея и Япония също ще поискат да създадат собствено ядрено оръжие. Официалното признаване на правото на Пхенян да има подобно оръжие ще доведе и до намаляването на американските възможности за сдържането на другите държави, които искат да разработват оръжие за масово унищожение.

Това казва легендарният дипломат на САЩ Хенри Кисинджър в своя реч пред Сената, предаде БГНЕС, позовавайки се на Defense News и РИА "Новости". Според бившия съветник по националната сигурност (1969-1975) и държавен секретар на САЩ (1973–1977) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд безядрен Корейски полуостров е фундаментална задача на световната общност. САЩ трябва да се въздържат от едностранни действия по отношение на КНДР.

"Изкушението да се регулира севернокорейския проблем с помощта на превантивна атака е голямо. Но аз бих посъветвал американската администрация да не започват едностранна война в близост до границите на Китай и Русия. При това значителна част от световната общност няма да ни подкрепи", казва още Кисинджър. Според думите му САЩ трябва да се сдобият с подкрепата на Китай при оказването на натиск върху КНДР, за да се откаже от разработването на ядрено оръжие. Руско-китайската инициатива, предвиждаща мораториум върху ядрените изпитания и ракетните тестове в КНДР в замяна на прекратяването на ученията в региона с участието на САЩ, може да доведе до разрушаването на военните съюзи.

Водещи

Най-четени