Китай: Вашингтон стои зад протестите в Хонгконг 15.08 | 16:00

Американците заговорничат с радикални криминални елементи, казват от китайското МВнР

От iNews.bg

Службата на специалния пълномощник на китайското външно министерство в Хонконг направи в четвъртък официално изявление, в което обвини политиците във Вашингтон за съучастие в продължаващите протести в автономния град, определяйки предполагаемите действия като "престъпни", предаде БНР.

"Американските политици изкривяват фактите и следват сляпо двойни стандарти, което вече е близо до истерия", се казва в изявлението. "Те си заговорничат с радикални криминални елементи и са ненормално въвлечени в антикитайски престъпни действия в Хонконг".

По-рано днес говорителят на Конгреса на САЩ - Нанси Пелоси от Демократическата партия и лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл коментираха протестите в Хонконг, определяйки ги като бунт срещу потушаването на свободата.

"Демократите и републиканците в Конгреса стоят обединени с хората на Хонконг в искането за надеждно, свободно и демократично бъдеще, което е тяхно право", заяви Пелоси.

Американският президент Тръмп също коментира случващото се в Хонконг, отбелязвайки, че няма грам съмнение, че ако президентът Си Цзинпин иска бързо и хуманно да разреши проблема с Хонконг, той може да го направи. В същото време Тръмп намекна за възможността за лична среща със Си Цзинпин, ако това е необходимо.

Водещи

Най-четени