Китай нападна САЩ: Вашингтон сее паника с реакцията си относно коронавируса 03.02 | 12:00

Вашингтон забрани влизането на американска територия на пътници от Китай

От iNews.bg

Китай нападна САЩ, обвинявайки ги, че разпространяват "паника" по отношение на смъртоносния коронавирус . Вашингтон забрани влизането на американска територия на пътници от Китай.

"САЩ "не са оказали никакво съществено сътрудничество" и единственото, което направиха, е да разпространяват паника", каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин на брифинг пред репортери.

В петък беше обявено извънредно положение от страна на Вашингтон в областта на здравеопазването . Правителството на САЩ дори временно забрани влизането на чуждестранни граждани, пътували до Китай през последните две седмици, за да ограничат разпространението на епидемията.

Нови ограничения ще бъдат наложени и на американските граждани, като тези, които се връщат от провинцията, която е в епицентъра на болестта, се поставят под задължителна 14-дневна карантина.

Има осем потвърдени случаи в САЩ на новия коронавирус , който се появи на пазара на живи морски дарове в Ухан, китайската провинция Хубей.

Оттогава вирусът се е разпространил в повече от 24 държави, въпреки че много правителства налагат безпрецедентни забрани за пътуване на хора, идващи от Китай.

Световната здравна организация вече обяви избухването на епидемията за глобална извънредна ситуация , а броят на смъртните случаи в Китай нарасна до 362, докато общите инфекции достигнаха над 17 000, надминавайки епидемията от ТОРС от преди две десетилетия. 

Водещи

Най-четени