Китай поиска помощ от СЗО заради мистериозния вирус 22.01 | 09:51

Експерти на Организацията да отидат в Ухан, където е огнището

От iNews.bg

Китайските власти официално поканиха експерти от Световната здравна организация, здравни специалисти от административните райони на Хонконг и Макао, както и от Тайван в Ухан, където се намира огнището на пневмонията, причинено от новия вид коронавирус. Това заяви вицепремиерът на Националната здравна комисия на КНР Ли Бин, предаде БГНЕС.

"Ние възнамеряваме да поддържаме международно сътрудничество и контакти (относно разпространението на болестта – ред.), и да гарантираме редовно актуализиране на информацията”, каза Ли Бин.

Той подчерта, че Държавната здравна комисия възнамерява да гарантира, че властите в Ухан ежедневно ще предоставят на обществеността информация за разпространението на болестта и мерките за нейното предотвратяване и контрол.

"По собствена инициатива ще засилим сътрудничеството със СЗО, специалните административни региони Хонконг и Макао, както и с Тайван. Каним ги в Ухан, за да проучат ситуацията с разпространението на болестта и мерките, предприети за превенция и контрол на място", добави той.

Според последните данни броят на смъртните случаи, причинени от усложнения след заразяване с новия коронавирус в Китай е достигнал 9, а 440 са потвърдените случаи на инфекция.

Вирусът вече се е разпространил извън Китай, има съобщения за заразени в Южна Корея, Япония, САЩ и Тайланд, Сингапур, и Австралия. Китайските власти официално потвърдиха, че вирусът се предава от човек на човек.

Водещи

Най-четени