Китай устремен към социална стабилност 05.03 | 16:39

Овладяване на инфлацията е основна цел на китайското правителство

От Елена Коцева

Борбата с инфлацията ще е основен икономически приоритет на Китай тази година. 

Това изтъкна премиерът Вън Дзябао по време на реч за състоянието на страната, посочват световните агенции.

Социалната стабилизация ще бъде средство за китайските власти и за да ограничи риска от социални безредици и напрежение.

Премиерът подчерта, че неравномерното икономическо развитие представлява сериозен проблем в страната. 

"Не можем да позволим ценовите повишения да се отразят на нормалния живот на хората с ниски доходи”, заявява Вън в доклад на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин. Затова и той бе категоричен, че инфлацията трябва да бъде опитомена”. 

Премиерът потвърди целите от 4% инфлация за цялата година и 8% икономически ръст на фона на опитите на комунистическата партия да осигури подкрепа на 61-годишното си управление. 

Правителството трябва да увеличи лихвите по кредитите и депозитите с 0,75 процентни пункта до края на годината, както и да вдигне заплатите и да отпусне помощи на бедните, допълва той.

Според него основен двигател на китайската икономика ще бъде бизнесът. Разширяването на вътрешното потребление ще бъде дългосрочният стратегически принцип и крайъгълен камък в икономическото развитие на Китай.

Премиерът на Китай обеща и повече инвестиции в образование и жилища, за да се стесни "ножицата" между бедните и богатите в страната.

През последните седмици китайските власти изпратиха стотици допълнителни полицаи в Пекин и Шанхай след интернет призиви за протести, вдъхновени от бунтовете в Близкия изток и Северна Африка.

Водещи

Най-четени