Китай ще запази политиката за раждане на едно дете 30.10 | 17:45

В момента в Китай живеят 1,3 млрд. души, но има призиви за облекчаване на правилата за отглеждане на едно дете

От Андриян Георгиев

Китай - страната с най-многобройно население в света - ще продължи да прилага своята стриктна политика за раждане само на едно дете, съобщават китайски държавни медии.

В момента в Китай живеят 1,3 млрд. души, но има сериозни призиви за облекчаване на правилата за отглеждане на едно дете.

Мярката за контрол на броя на населението е предовратила почти половин милиард раждания от въвеждането си през 1979 г., твърдят китайски експерти.

Тя обаче се превръща в демографска бомба, защото при застаряването на населението се натрупват големи икономически и социални проблеми, а се увеличава и дисбалансът между половете. 

Прекалената населеност остава едно от големите предизвикателства за социалното и икономическото развитие, допълва БНР.

Поддържането и подобряването на съществуващата политика за семейно планиране, както и запазването на ниски репродуктивни нива, заедно с адресирането на проблемите на половия дисбаланс и застаряващото население, ще бъдат огромни задачи в бъдеще, коментира за агенция "Синхуа" Ли Бин, директор на Държавната комисия за население и семейно планиране.

Той добавя, че китайското население ще достигне 1,45 млрд. души през 2020 г. 

Коментарите на Ли Бин бяха направени едва ден преди населението в света по данни на ООН да достигне 7 милиарда души утре (31 октомври). 

Критиците на политиката за раждане на едно дете я обвиняват за създаването на дисбаланс между половете. Абортите на бебета от женски пол са често срещани, а има данни също за убийства и изоставяне на момиченца.

Политиката освен това поставя под огромно напрежение всяко пораснало дете, защото то трябва да издържа майка си и баща си, както и техните родители.

Водещи

Най-четени