Китайската Нова година обви Пекин с тонове смог 28.01 | 14:48

Заради множеството фойерверки снощи въздухът не е бил толкова мръсен от години

От iNews.bg

Гъст смог обви Пекин тази нощ. Жителите на мегаполиса трябваше да посрещнат сутринта с тонове задушаващ дим. По ирония на съдбата причината не беше сред традиционните – силното замърсяване на въздуха в Китай от заводите, електроцентралите и автомобилите, а във фойерверките, които снощи китайците изстреляха над столицата по повод Лунната Нова година.

Заради празника много от местните отново прибягваха до фойерверки въпреки наложените ограничения и публични предупреждения срещу подобни начини на празнуване в силно замърсената китайска столица, предаде БНТ. Продължаващите да празнуват и тази сутрин хора бяха принудени да се движат по улиците с маски на лицата. За да могат поне частично да се предпазят от отровите във въздуха.

Екологичните власти в Пекин съобщиха, че концентрацията на вредни прахови частици във въздуха е достигнала второ по стойност за последните 5 години равнище тази сутрин. През 2014 г. градската управа на Пекин обяви "война за замърсяването" с цел да подобри решително състоянието на екологичната среда в града. Програмата предвиждаше и строги мерки срещу замърсителите и нарушителите.

Водещи

Най-четени