Китайската икономика си стъпва на краката 03.12 | 11:53

Това се случва след седем поредни тримесечия на забавяне

От Ралица Стоянова

Икономиката на Китай се повишава през ноември, въпреки че в световен план възстановяването е все още разпокъсано и твърде уязвимо от редица фактори, става ясно от данни за промишлеността, изнесени днес.

Възстановяването на китайската икономика идва след седем поредни тримесечия забавяне на растежа.

Еврозоната обаче, чиито данни ще бъдат оповестени по-късно, очаква най-лошото си тримесечие от началото на световната финансова криза през 2009 година. В САЩ през четвъртото тримесечие растежът в производството все още се забавя, пише Econ.bg.

Развиващите се икономики, които са допринесли за общия растеж през последните години, ще представят своите данни за развитието на промишлеността си последни. Индия се очаква да публикува най-слабия си годишен ръст на БВП за последното десетилетие, а дърводобивната промишленост в Бразилия се очаква да отчете неочаквано слабо трето тримесечие.

Това кара инвеститорите да се надяват, че Китай ще излезе от икономическия си застой, а доказателства за това има още от септември.

"Налице е нарастваща увереност, че китайската икономика е достигнала дъното през периода юли-септември, с признаци на възстановяване на външното търсене", каза Хироказу Юихама, старши стратег във финансовата компания Daiwa Securities.  

 

 

 

Водещи

Най-четени