Китайски дисидент и правозащитник излезе на свобода 26.06 | 11:38

Ху Цзя излежа 3,5-годишна присъда за "подривна дейност срещу китайските власти"

От Андриян Георгиев

Един от видните китайски правозащитници и дисиденти - Ху Цзя, който е лауреат на наградата "Сахаров", излезе на свобода след 3,5 години затвор, излежани по обвинение в "подривна дейност срещу държавните власти", е съобщила съпругата на Ху Цзя, цитирана от агенция Ройтерс.

"Той се върна вкъщи при своите родители и при мен", написа съпругата на Ху Цзя в блога си, като добави, че той засега има нужда от почивка и не би могъл да направи публично изявление.

Ху Цзя започва своята гражданска дейност през 2001 г. като борец за правата на болните от СПИН.

Няколко месеца преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Ху Цзя публично изрази своите опасения свързани с това, че игрите ще се проведат в страна, където не се спазват човешките права.

През април 2008 г. Ху Цзя беше осъден на 3,5 г. затвор по обвинение за "подбуждане към подривна дейност срещу държавните власти", уточнява РИА Новости.

iNews припомня, че през миналата година Ху Цзя беше номиниран за Нобеловата награда за мир, която беше присъдена на друг голям китайски правозащитник – Лю Сяобо, който сега излежава в китайски затвор 11-годишна присъда.

Водещи

Най-четени