Китайски дисидент получи Нобелова награда за мир 08.10 | 13:25

Човешките права и мирът са тясно свързани, смятат от Нобеловия комитет

От Деляна Петкова

Носителят на Нобеловата награда за мир през 2010 година е китаецът Ли Ксиаобо, съобщиха от Нобеловия комитет в Осло. Наградата се присъжда на Ксиаобо заради „дългогодишната му борба в защита на основните човешки права в Китай“. От дълго време Нобеловият комитет вярва, че има дълбока връзка между човешките права и мира, се казва в съобщение на организацията.

В чл. 35 от китайската Конституция е записано, че „гражданите на НР Китай имат свобода на изказването, на пресата, да се сдружават, обединяват и да демонстрират“. В действително обаче тези прилагането на тези свободи се следят много внимателно.

Самият Ли Ксиаобо е участвал в протестите на площад Тиананмън през 1989 година, автор е и на „Глава 8“ - манифест за правата в Китай, публикуван по повод 60-тата годишнина от публикуването на Декларацията за правата на човека, изготвена от ООН. През 2009 година Ли беше осъден на 11 години затвор и лишаване от политически права за две години за „подривна дейност срещу държавата“. Китайският дисидент посрещна новината за връчването на наградата в затвора.

Водещи

Най-четени