Китайски кораб е засякъл импулсен сигнал от изчезналия малайзийски самолет 05.04 | 17:40

Според разследването той е част от черната кутия на MH370

От Теодора Кокаланова

Според нови данни, свързани с изчезналия малайзийски самолет в южната част на Индийския океан, китайски кораб е засякъл електронен импулс от липсващата черна кутия на самолета. Според разследването летателният апарат се е разбил именно в този район, информира theguardian.com

Корабът, открил импулсните сигнали, съобщи, че са забелязани редица бели плаващи предмети в зоната на търсене. Предстои обаче да стане ясно дали те са свързани с липсващия самолет.

Австралийският министър на отбраната, Дейвид Джонстън заяви, че не е получил доклад за сигнала и предупреди, че това може да не е от самолета.

Експертите предупреждават, че електронните уреди, предназначени за насочване на търсачи относно данните на полета и разговорите в пилотската кабина, е възможно да спрат излъчване на сигнали в рамките на следващите две седмици.

Няколко страни са ангажирани в търсенето, сред които Австралия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция. 10 военни и три цивилни самолета и 11 кораба претърсват площ от 217 000 кв.км. от океана на около 1700 км северозападно от Перт, където следователите вярват, че самолетът с 239 души на борда е паднал на 8 март, припомня Reuters.

Властите не изключват технически проблеми като причина за падането на машината, но в същото време заявяват, че загубата на връзка предполага, че полет MH370 е бил умишлено отклонен на хиляди километри разстояние от планирания маршрут от Куала Лумпур до Пекин.

Припомняме, че Boeing 777 изчезнa в ранните часове на 8 март, малко след излитане от Куала Лумпур с 239 души на борда. Следователите смятат, че летателният апарат е умишлено отклонен от курса си. Експертите са единодушни, че поради липсата на записващите устройства на самолета има нищожна вероятност за намирането му и за разгадаването на мистерията.

Повече от 150 пътници на борда на самолета са китайски граждани. Това е и причината Китай да е допринесъл най-значително с няколко кораби и плавателни съдове в търсенето. Малайзия обяви, че при разследването на изчезването на MH370 ще бъдат обединени и международни експерти при въздухоплаването.

Водещи

Най-четени