Китайски самолет е попаднал на предполагаеми отломки в Индийския океан 24.03 | 08:36

Предполага се, че може да са от изчезналия малайзиски самолет

От Мая Александрова

Китайски самолет, участващ в издирването на малайзийския самолет, забелязал обекти, оценени като "подозрителни", предаде ВВС. Забелязани са два "относително големи" предмета, както и "много бели и малки, разпръснати в радиус от няколко километра".

Страните, участващи със свои съдове в издирванията, концентрираха операцията около мястото, на което от спътници бяха засечени плаващи отломки на около 2500 км от Австралия. Координатите на мястото, над което е прелетял самолетът, са 95,1113 градуса източна дължина и 42,5453 южна ширина.

Австралия съобщи, че ще се опита да намери предметите, като един кораб вече е в района.

Френски спътници пък са регистрирали обекти, които могат да се окажат части от летателния апарат. Те се намират далече от сегашната зона на издирване, която е в района на южната част на Индийския океан. Възможно е зоната на издирвателните операции да бъде разширена още.

Междувременно се появиха нови данни за разследването. След като самолетът е напуснал маршрута си за Пекин, той се е снижил до 3,6 км над морското равнище.

Това са последните изводи от проучванията и съпоставянето на данните от военните радари, които са продължили да следят самолета, след като спира работа предавателя на данни на борда, докато се намира над Южнокитайско море. Според CNN това може да означава, че на борда е станало извънредно произшествие, което е принудило екипажа да предприеме съответните мерки.

Полет MH 370 изчезна на 8 март с 239 души на борда.

Водещи

Най-четени