Китайските семейства скоро могат да имат право на две деца 31.10 | 18:30

В момента действащият закон позволява на двойките да имат едно дете

От Владислав Рашков

Китай може да премахне закона, принуждаващ китайските двойки да имат едно дете. Законът, който действа сега, позволява на семействата да имат едно дете, като за второто трябва да платят висок данък, съобщава Daily Telegraph.

Предложението е лансирано от фондация, която е свързана с най-високите етажи на Комунистическата партия.

Китайската фондация за проучване и развитие уточнява, че този проект трябва да бъде приет до три години, докато не е станало твърде късно. "Проучване ефектите на закона в Китай още от 2000 г. Категорични сме, че трябва да се предприемат мерки за въвеждането на нов закон за две деца", споделя един от авторите на идеята Ли Джиамин.

Фондацията смята, че ако законът се запази в същия си вид Китай ще заприлича на Южна Европа и населението ще застарее. Според Джиамин една трета от населението ще е на преклонна възраст до 2050 г.

Ограниченията, които са наложени върху китайските семейства, имат голям ефект върху човешките ресурси, но и върху целия свят. По различни оценки популацията на Китай е намаляла от 100 до 400 млн. души., сочи докладът.

Организацията напомня, че през 1985 г. бяха въведени облекчения за някои райони, резултатът от които бе, че растежът на населението е бил много нисък, а съотношението на половете балансирано. Докладът все пак слабо набляга на факта, че в други райони експериментът е дал противоположни резултати.

Водещи

Най-четени